Marta Guasch-Ferré i wsp. Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials of Red Meat Consumption in Comparison With Various Comparison Diets on Cardiovascular Risk Factors. Circulation. 2019;139:1828–1845 (dostępny pełen tekst)
Mięso jest powszechnym składnikiem diet na całym świecie. Dane z badań epidemiologicznych sugerują, że większa konsumpcja czerwonego mięsa i zwłaszcza przetworzonego mięsa wiąże się z wyższym ryzykiem cukrzycy, chorób sercowo-naczyniowych i niektórych nowotworów.
Badania randomizowane temu poświęcone dały jednak niespójne wyniki. Niedawna meta-analiza nie wykazała wpływu spożywania ≥0,5 porcji czerwonego mięsa na dobę na profil lipidowy i ciśnienie tętnicze (w porównaniu do <0,5 na dobę). W analizie nie uwzględniano jednak, jakie produkty zastępowały w diecie czerwone mięso w grupie kontrolnej.
W Circulation opublikowano nową metaanalizę 36 badań z udziałem 1803 uczestników. Spożywanie czerwonego mięsa porównywano z kilkoma dietami porównawczymi: konsumpcją w zamian wysokiej jakości protein roślinnych (warzywa strączkowe, soja, orzechy), ryb, drobiu, produktów mlecznych, węglowodanów rafinowanych.
Stwierdzono, że tylko w przypadku zastąpienia mięsa czerwonego wysokiej jakości proteinami roślinnymi obserwowano poprawę profilu lipidowego.
Autorzy wymieniają potencjalne mechanizmy obserwowanego związku:
- produkty roślinne zawierają znacznie więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika, antyoksydantów, polifenoli a mniej tłuszczów nasyconych i cholesterolu
- żelazo hemowe zawarte w mięsie może odgrywać rolę w etiopatogenezie miażdżycy
- w mięsie zawarte są prekursory tlenku trimetyloaminy wytwarzanego przez mikrobiom jelitowy, związanego z większym ryzykiem incydentów sercowo-naczyniowych
- niekorzystny wpływ zdrowotny mają zawarte w mięsie przetworzonym sód, azotyny i azotany (chociaż w większości prac badano chude nieprzetworzone mięso czerwone)
Zdaniem autorów diety oparte o produkty roślinne powinny być rekomendowane z powodu właściwości zdrowotnych i z powodów ekologicznych.
Opracowano na podstawie: Circulation, 9 kwietnia 2019
Marcin Kargul